You are here:

Κοινοπραξία

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) “Δημόκριτος”

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) “Δημόκριτος” είναι το μεγαλύτερο πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με 60 χρόνια προσφοράς στην επιστήμη και στον άνθρωπο. Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διατηρώντας παράλληλα τη διοικητική και οικονομική του αυτονομία. Αποστολή του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” είναι: η διεξαγωγή υψηλής στάθμης βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η ανάπτυξη ανταγωνιστικής τεχνογνωσίας με στόχο την προαγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, η εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε νέες ερευνητικές περιοχές και προηγμένες τεχνολογίες, η αξιοποίηση και διάχυση της καινοτομίας στη χώρα, η συνεργασία με ελληνικά και διεθνή Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργειών. Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” συγκροτείται από τα εξής πέντε (5) Ινστιτούτα: Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Βιοεπιστημών & Εφαρμογών, Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, Ινστιτούτο Ναοεπιστήμης & Νανοτεχνολογίας, Ινστιτούτο Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής.

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε / ΙΠΤ (ΕΚΕΦΕ Δ) συμμετέχει στην πρόταση μέσω του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Συστημάτων (ISL). Το ISL επικεντρώνεται    μεταξύ    άλλων    σε    έργα    ολοκλήρωσης (integration)    μεγάλης    κλίμακας    και    αναπτύσσει  σειρά τεχνολογιών που σχετίζονται με τους: Συστήματα συστάσεων και εξατομίκευση, Συστήματα εντοπισμού θέσης χρήστη με ασύρματες τεχνολογίες RF, RFID, GPS, A-GPS και EGNOS σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, Υπηρεσίες βασισμένες στο προσδιορισμό και τη γνώση της θέσης του πελάτη χρήστη μέσω γεωπληροφορικού συστήματος (GIS) και χρήση κινητού, Συστήματα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR), Συστήματα ρομποτικών εφαρμογών, 3D μοντελοποίησης, προσομοίωσης και animation, Gamification, Digital Immersive Culture, Ασφάλειας, Data Fusion, Πολυτροπικές μεταφορές και εφαρμογές για κινητά.

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών έχει μια μεγάλη ιστορία που ξεκινάει τον Μεσοπόλεμο με στόχο την εκπαίδευση και έρευνα στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Το τμήμα Ψυχολογίας ιδρύεται το 1989 και έκτοτε διανύει μια σταθερή ανοδική πορεία εξέλιξης, γίνεται διοικητικά αυτόνομο το 1995 και σήμερα το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ανέρχεται σε 20 μέλη. Μέχρι σήμερα το Τμήμα αποτελεί την πρώτη επιλογή του 95% (κατά μέσο όρο) των εισαχθέντων σε αυτό φοιτητών. Επιπλέον, από την αρχή της λειτουργίας του Τμήματος και συστηματικά κάθε χρόνο, οι φοιτητές μας συγκεντρώνουν από τις υψηλότερες βάσεις μεταξύ των υποψηφίων που διαγωνίζονται για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Οι βασικές ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με αυτό το έργο είναι: 
  1. Πολυαισθητηριακή Αντίληψη: Πειραματική έρευνα σχετικά με την αντίληψη πολυαισθητηριακών γεγονότων, καθώς και τον ρόλο της προσοχής και την επίδραση των
επιμέρους αισθήσεων στη διαμόρφωση του τελικού αντιλήμματος. Β. Χρονική Αντίληψη: Πειραματική έρευνα σχετικά με την αντίληψη συγχρονίας και χρονικής διάρκειας, το χρονικό παράθυρο ολοκλήρωσης απλών και σύνθετων πολυαισθητηριακών συμβάντων. Έχοντας ήδη εμπειρία στο συντονισμό έργων, τη βασική έρευνα στο αντικείμενο της Γνωσιακής Επιστήμης και κυρίως στα πεδία της πολυαισθητηριακής αντίληψης, χρονικής επεξεργασίας, αξιοποίησης των πόρων προσοχής, το Πάντειο είναι σε θέση να παρέχει δραστηριότητες δημοσιότητας και διάχυσης, θεωρητικές και πειραματικές μελέτες σχετικά με την ενίσχυση των γνωστικών διεργασιών και την βελτίωσης της γνωστικής και πολυαισθητηριακής αντιληπτικής ικανότητας και χρονικής επεξεργασίας, μεθοδολογίες μάθησης και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τεχνολογικών επιτευγμάτων του έργου.

Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης & Αντιμετώπισης Γενετικών & Κακοήθων Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας (ΕΠΙΚΝΠΗ)

Το ΕΠΙΚΝΠΗ ιδρύθηκε το 1992 με την επωνυμία Ινστιτούτο Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας και έδρα την Αθήνα. Το Ινστιτούτο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, συνδέεται με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάζεται με το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” και τους ιδιωτικούς φορείς-σωματεία, τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση ειδικής μονάδας στο ανωτέρω νοσηλευτικό ίδρυμα. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η συστηματική μελέτη και έρευνα για την αντιμετώπιση των γενετικών και κακοήθων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών για τα νοσούντα παιδιά από αιματολογικά, ανοσολογικά και και νεοπλασματικά νοσήματα και γενικότερα η δημόσια υγεία. Το ερευνητικό εργαστήριο μελετά γενετικές, αναπτυξιακές, μεταβολικές, ενδοκρινολογικές, νευρολογικές, συμπεριφορικές και νεοπλασματικές ασθένειες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, και βοηθά στην επινόηση στοχευμένης αντιμετώπισης ασθενών, προσαρμοσμένης στις ακριβείς διαταραχές που αναγνωρίζονται.

Datamed 

Η Datamed με την πολυετή παρουσία της στον χώρο του eHealth αποτελεί σήμερα ηγέτη της αγοράς, σε Ελλάδα και Κύπρο, με τα προϊόντα της να είναι εγκατεστημένα, σε περισσότερες από 250 μονάδες υγείας, εξυπηρετώντας περισσότερους από 20.000 επαγγελματίες υγείας. Από την ίδρυση της, το 1999, η Datamed ακολουθεί πιστά το όραμα της για ερευνητική πρωτοπορία, αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα δεδομένα και τη βέλτιστη εμπειρία των ασθενών. Οι κύριες δραστηριότητες της Datamed αφορούν:
  • Ολοκληρωμένα Ιατρικά Πληροφοριακά Συστήματα (HIS, LIS, ERP, RIS-PACS, EHR, Telemedicine, Population Health, m-Health).
  • Εξειδικευμένα Εργαστηριακά Πληροφοριακα Συστήματα (Ιστοπαθολογικά, Κυτταρολογικά, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Αιμοδοσίας, Μεταμοσχεύσεων)
  • Εφαρμογές φαρμακολογικού και κλινικού περιεχομένου (Clinical & Drug Information)
  • Ιατρική Απεικόνιση – Βιοπληροφορική – Βιοϊατρική Τεχνολογία
Η Datamed αφιερώνει το 30% των επιχειρησιακών της πόρων στο R&D, με αποτέλεσμα να διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνική και υλική υποδομή, ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό με πολύπλευρη κατάρτιση, σειρά συνεργασιών με πανεπιστημιακά κέντρα, πολυτεχνικές σχολές και R&D τμήματα διεθνών συνεργατών, με στόχο την επίτευξη διατομεακής έρευνας και την ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών εφαρμογών πληροφορικής υγείας.

ClaRET 

Η εταιρεία ClaRET ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2019 και δραστηριοποιείται στον χώρο της προσομοίωσης ανθρώπινης συμπεριφοράς και συμπεριφοράς πλήθους, και τη δημιουργία διαδραστικών και συμμετοχικών εφαρμογών λογισμικού προσομοίωσης, εμψύχωσης (animation), και παιγνίων στο χώρο της ασφάλειας, του πολιτισμού, του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, και παιγνίων για εκπαίδευση, αναψυχή, τουρισμό, σωματική άσκηση και υγεία. Η CLARET επίσης έχει εκτενή εμπειρία στον σχεδιασμό & την ανάπτυξη UI/UX, στην παραγωγή βίντεο, δισδιάστατου και τρισδιάστατου περιεχομένου. Η CLARET είναι εταιρεία τεχνοβλαστός (spin-off) του ΕΚΕΦΕΔ.